Az lelmiszerekrl szl 2003. vi LXXXII. trvny 20. -a (3) bekezdsnek c) pontjban s 20. -nak (4) bekezdsben kapott felhatalmazs alapjn - a gazdasgi s kzlekedsi miniszterrel egyetrtsben - a kvetkezket rendeljk el:
(1) E rendeletet azon tevkenysgekre kell alkalmazni, amelynek sorn a kistermel az 1. szm mellklet szerinti kis mennyisg (a tovbbiakban: kis mennyisg),
a) ltala megtermelt alaptermkkel vagy ltala betakartott, sszegyjttt vadon term alaptermkkel kzvetlenl a vgs fogyasztt, illetve a helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysget ltja el,
b) ltala megtermelt alaptermkbl ellltott lelmiszerrel kzvetlenl a vgs fogyasztt ltja el,
c) tulajdonban lv, gazdasgban nevelt s ott levgott baromfi s nylflk hsval kzvetlenl a vgs fogyasztt, illetve helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysget ltja el,
d) a halszatrl s a horgszatrl szl trvny alapjn halszatra jogost okmnyok birtokban, a halszati vzterleten ltala kifogott hallal, kzvetlenl a vgs fogyasztt, illetve a helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysget ltja el.
(2) A rendeletet nem kell alkalmazni az lelmiszerek magnhztartsban, sajt fogyasztsra trtn termelse s ellltsa sorn.
2.
E rendelet alkalmazsban:
1. Kistermel: az 1. (1) bekezdsben meghatrozott tevkenysget vgz termszetes szemly.
2. Elsdleges termels: az lelmiszerjog ltalnos elveirl s kvetelmnyeirl, az Eurpai lelmiszerbizton-sgi Hatsg ltrehozsrl s az lelmiszerbiztonsgra vonatkoz eljrsok megllaptsrl szl, 2002. janur 28-i 178/2002/EK eurpai parlamenti s tancsi rendelet (a tovbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 3. cikknek 17. pontja szerint elsdleges termelsnek minsl tevkenysg.
3. Alaptermk: az lelmiszer-higinirl szl, 2004. prilis 29-i 852/2004/EK eurpai parlamenti s tancsi rendelet (a tovbbiakban: 852/2004/EK rendelet) 2. cikke (1) bekezdsnek b) pontja szerint alaptermknek minsl termk.
4. Feldolgozott termk: a 852/2004/EK rendelet 2. cikke (1) bekezdsnek o) pontja szerint feldolgozott termknek minsl termk.
5. Baromfi: az llati eredet lelmiszerek klnleges higiniai szablyainak megllaptsrl szl, 2004. prilis 29-i 853/2004/EK eurpai parlamenti s tancsi rendelet (a tovbbiakban: 853/2004/EK rendelet) I. mellkletnek 1.3. pontja szerinti llatfajok.
6. Nylfle: a 853/2004/EK rendelet I. mellkletnek 1.4. pontja szerinti llatfajok.
7. Kistermel gazdasgban nevelt llat: olyan llat, amelyet a kistermel a levgst kzvetlenl megelz - baromfi esetben legalbb 3 ht, nylflk esetben legalbb 4 ht, serts, szarvasmarha, juh, kecske esetben legalbb 3 hnap - idtartam alatt a gazdasgban nevelt.
8. Vgs fogyaszt: a 178/2002/EK rendelet 3. cikknek 18. pontja szerint vgs fogyasztnak minsl fogyaszt.
9. Helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysg: a kistermel gazdasgnak helye vagy lakhelye szerinti teleplsen lv kiskereskedelmi vagy vendglt egysg.
10. Termelsi rgin bell mkd piac, vsr s engedlyezett ideiglenes rusthely: a kistermel gazdasgnak helye vagy lakhelye szerinti megyben, idertve a fvrost is (a tovbbiakban egytt: megye), illetve az azzal szomszdos megykben mkd piac, vsr s engedlyezett ideiglenes rusthely.
11. Gazdasg helye: az lelmiszer-termel llat tartsval s az lelmezs cljra termesztett nvnyek termesztsvel sszefgg gazdasgi udvar.
3.
A kistermel felels az ltala forgalomba hozott lelmiszer biztonsgrt, a nyomonkvethetsg biztostsrt s dokumentlsrt, valamint az egyb jogszablyi elrsok megtartsrt.
4.
(1) A kistermel az 1. (1) bekezdsnek a) s d) pontja szerint ellltott kis mennyisg alaptermket rtkestheti sajt gazdasgban a vgs fogyasztnak, illetve helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysgnek. A kistermel nem llati eredet alaptermket, valamint mzet s l halat Magyarorszg terletn mkd valamennyi piacon, vsron s engedlyezett ideiglenes rust helyen, egyb llati eredet alaptermket a termelsi rgin bell mkd piacon, vsron s engedlyezett ideiglenes rust helyen rtkesthet a vgs fogyasztnak.
(2) A kistermel az 1. (1) bekezdsnek b) pontja szerint ellltott kis mennyisg lelmiszert sajt gazdasgban, termelsi rgin bell mkd piacon, vsron s engedlyezett ideiglenes rust helyen rtkestheti a vgs fogyasztnak.
(3) A kistermel az 1. (1) bekezdsnek c) pontja szerinti kis mennyisg levgott baromfit s nylflt sajt gazdasgban, termelsi rgin bell mkd piacon, vsron s engedlyezett ideiglenes rust helyen a vgs fogyasztnak, illetve a helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysgnek rtkestheti.
(4) Piacon s vsron trtn rtkests esetn a vsri, piaci s vsrcsarnoki rusts kzegszsggyi szablyairl, tovbb a vsrokrl s a piacokrl szl rendeletekben foglalt elrsokat is alkalmazni kell.
5.
(1) A kistermelnek az 1. (1) bekezdse szerinti tevkenysgnek - kivve kis mennyisg nem llati eredet alaptermk termelst, vadon term alaptermk sszegyjtst s betakartst - megkezdst, tevkenysgnek lnyeges megvltozst, szneteltetst s megsznst a gazdasg helye szerint illetkes megyei (fvrosi) llategszsggyi s lelmiszer-ellenrz llomsnak (a tovbbiakban: lloms) rsban be kell jelentenie, az albbi adatok feltntetsvel:
a) a kistermel neve, cme,
b) a gazdasg telephelye,
c) az rtkesteni kvnt alaptermkek megnevezse,
d) az rtkesteni kvnt, alaptermk feldolgozsbl szrmaz termkek megnevezse.
(2) Az lloms a kistermelt nyilvntartsba veszi s regisztrcis szmmal ltja el.
(3) Az llati eredet termkek termelse, ellltsa, illetve feldolgozsa esetn a hatsgi llatorvos az (1) bekezds szerinti bejelentstl szmtott 5 napon bell helyszni szemlt vgez, amelynek alapjn a nyilvntartsba vett kistermel rszre a 2. szm mellklet szerinti hatsgi llatorvosi igazolst (a tovbbiakban: hatsgi llatorvosi igazols) llt ki, ha a gazdasg megfelel az llategszsggyi s lelmiszer-higiniai elrsoknak, az llatllomny rszt vesz a ktelezen elrt mentestsi programban, illetve a tejtermel llomny mentes gm-krtl s brucellzistl.
(4) A hatsgi llatorvosi igazols a killtstl szmtott egy vig rvnyes, vente meghosszabbthat kedvez eredmny fellvizsglat esetn. A kistermel llati eredet alap- s feldolgozott termket csak hatsgi llatorvosi igazolssal hozhat forgalomba.
(5) A hatsgi llatorvosi igazolst vagy annak a hatsgi llatorvos ltal hitelestett msolatt a kistermelnek, illetve az alaptermk rtkestst vgz helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysg zemeltetjnek az rusts helyn kell tartani.
(6) A nyilvntartott kistermelnl a hatsgi llatorvos, illetve az lloms terleti felgyelje szksg szerint, de az llati eredet termket rtkest kistermelnl vente legalbb egyszer, helyszni szemlvel s szksg esetn mintavtellel egybekttt ellenrzst vgez. Amennyiben a kistermel ltal folytatott lelmiszer-termels s -elllts a vonatkoz elrsoknak nem felel meg, a megengedett kis mennyisgeket bizonythatan tllpte, a kistermel szmra nem engedlyezett tevkenysget vgez, slyos llategszsggyi, lelmiszer-higiniai vagy lelmiszer-biztonsgi hinyossg tapasztalhat, a hatsgi llatorvos az llatorvosi igazolst s annak msolatt visszavonja, kezdemnyezi az llomsnl a nyilvntartsbl trtn trlst, illetve intzkedik a kln jogszablyban meghatrozott szankcik foganatostsval kapcsolatban.
6.
(1) A kistermelnek az alaptermkbl ellltott lelmiszerrl gyrtmnylapot kell ksztenie a kvetkez tartalommal:
a) a kistermel neve, cme,
b) az lelmiszer-elllts helye,
c) az lelmiszer megnevezse,
d) az lelmiszer egysgnyi mennyisgre, illetve adagra szmtott anyagsszettele,
e) fogyaszthatsgi idtartam, illetve minsgmegrzsi idtartam,
f) trolsi hmrsklet.
(2) A kistermel az lelmiszer-elllts sorn csak a kiskereskedelmi forgalomban lv, illetve a sajt gazdasgban termelt s ellltott fszereket, zestszereket s tkezsi st hasznlhat fel.
(3) Ha a kistermel az ltala ellltott alaptermket, baromfi-, nylhst csomagoltan rtkesti a helyi kiskereskedelmi vagy vendglt egysgnek, az lelmiszerek jellsrl szl rendeletben meghatrozott jellst alkalmaznia kell. A csomagolson fel kell tntetni a "kistermeli" vagy mz esetben a "termeli" jelzt a termk megnevezse eltt. Csomagolatlan alaptermknek helyi kiskereskedelmi egysgnek trtn rtkestse esetn a kiskereskedelmi egysgnek az rusts helyn fel kell tntetni a kistermel nevt, cmt vagy gazdasgnak cmt, a termk nevt, a termk megnevezse eltt a "kistermeli" vagy mz esetben a "termeli" jelzt, a fogyaszthatsgi vagy a minsgmegrzsi idtartamot, s a trolsi hmrskletet. A kistermeli ru egysgeit rszekre bontani, darabolni, mjat - hzott liba- s kacsamj kivtelvel - vagy egyb belssget kln rtkesteni nem szabad.
(4) Az tkezsi tyktojs rtkestse esetn - a helyi piacon rtkestett tojsok jellsrl szl rendeletben foglalt kivtellel - fel kell tntetni a tojsra vonatkoz egyes forgalmazsi elrsokrl szl, 1990. jnius 26-i 1907/90/EGK tancsi rendeletben s e rendelet vgrehajtsa rszletes szablyainak bevezetsrl szl 2003. december 23-i 2295/2003/EK bizottsgi rendeletben elrt jellst.
(5) Nyers tej, illetve nyers tej felhasznlsval kszlt, nem hkezelt tejtermkek rtkestse esetn fel kell tntetni a "nyers tej, forrals utn fogyaszthat", illetve "nyers tejbl kszlt" jellst.
(6) Gazdasgban, piacon, vsron s engedlyezett ideiglenes rust helyen trtn rtkests esetn elegend az rtkests helyn a kistermel nevt, cmt vagy gazdasgnak cmt, a termk nevt, a fogyaszthatsgi vagy a minsgmegrzsi idtartamot s a trolsi hmrskletet jl lthat mdon feltntetni.
(7) A kistermelnek nyilvntartst kell vezetnie az ltala ellltott termkek mennyisgrl, az elllts idejrl, az rtkestett mennyisgrl s az rtkests helyrl, idejrl. A nyilvntartst vagy annak msolatt a kistermelnek az rusts helyn kell tartani. A kistermel kteles a nyilvntartst, valamint a hsvizsglatot igazol hsszlltsi igazolsokat 2 vig megrizni.
7.
(1) A kistermel gazdasgban levgott baromfi s nylfle hsvizsglatt a jogosult llatorvos a levgs helyn elvgzi, s a hst hsblyegzvel lepecsteli. A vizsglat utn a jogosult llatorvos a 3. szm mellklet szerinti hsszlltsi igazolst lltja ki, amely alapjn a baromfi s nylfle hsa forgalomba hozhat.
(2) A kistermel a gazdasgban nevelt, tulajdonban lv sertst, juhot, kecskt s szarvasmarht kzfogyaszts cljra engedllyel rendelkez vghdon levghatja vagy levgathatja, a hatsgi vagy a jogosult llatorvos elvgzi a hsvizsglatot s a 3. szm mellklet alapjn hsszlltsi igazolst llt ki. A kistermel az ebbl szrmaz hst sajt gazdasgban feldolgozhatja, hsksztmnyeket llthat el, s a termket kzvetlenl a vgs fogyasztnak rtkestheti. A kistermel a friss hst nem rtkestheti.
(3) A (2) bekezds szerint levgatott llatok hst haladktalanul +7 C-ra vagy ez al, a belssgeket +3 C-ra vagy ez al kell hteni, s a hst a feldolgozsig folyamatosan ezen a hmrskleten kell tartani. A hst lefagyasztani nem szabad.
(4) Baromfihst s ms llat hst nem lehet egy idben feldolgozni, hsukat elklntetten kell trolni.
8.
(1) Az 1. (1) bekezdsnek a) s d) pontjban meghatrozott tevkenysgre vonatkoz lelmiszer-higiniai kvetelmnyeket a 4. szm mellklet tartalmazza.
(2) Az 1. (1) bekezdsnek b) pontjban meghatrozott tevkenysgnl a 852/2004/EK rendeletben meghatrozott lelmiszer-higiniai elrsokat kell betartani.
(3) Az 1. (1) bekezdsnek c) pontjban meghatrozott tevkenysgnl a 852/2004/EK rendelet elrsait, valamint az 5. szm mellkletben meghatrozott kvetelmnyeket kell betartani.
(4) A 7. (2) bekezdse szerinti serts, szarvasmarha, juh, kecske levgsval vagy levgatsval kapcsolatban a 852/2004/EK s a 853/2004/EK rendelet elrsait be kell tartani.
9.
(1) Ez a rendelet a kihirdetst kvet 8. napon lp hatlyba.
(2) Ez a rendelet a kvetkez kzssgi rendeletek vgrehajtshoz szksges rendelkezseket llaptja meg:
a) az Eurpai Parlament s a Tancs 852/2004/EK rendelete (2004. prilis 29.) az lelmiszer-higinirl, 1. cikk
(2) bekezdsnek c) pontja, valamint 1. cikk (3) bekezdse,
b) az Eurpai Parlament s a Tancs 853/2004/EK rendelete (2004. prilis 29.) az llati eredet lelmiszerek klnleges higiniai szablyainak megllaptsrl, 1. cikk
(3) bekezdsnek c) pontja, 1. cikk (4) bekezdse, valamint 1. cikk (5) bekezdsnek a) pontja.
(...)